Sosyal ve Kültürel İşler
Fransız düşünür ve edebiyat eleştirmeni Roland Barthes, ‘Göstergeler İmparatorluğu’nda şöyle diyor; Yiyecekler aynı bir sanat eseri gibi estetik duygularımıza hitap edebilirler… Yemek yapmak ve yapılanı tüketmek bir estetik ve damak zevki işi olsa bile temelde insanlık tarihi boyunca yaşama devam etme, karnını doyurup hayatta kalma dürtüsüdür aslında. Kültürel açıdan çok zengin bir çeşitlilik gösteren topraklarımız, kültürlerin birbiriyle kaynaştığı, savaştığı, yarıştığı; tarih boyunca var olan toplulukların birbirleriyle rekabet halindeyken bile birbirlerinin kültürlerinden yararlandıkları çok önemli bir bölgedir. Yaşadığımız bu zenginlik yemek kültürümüze de yansıyınca mutfaktan sanat eserlerinin çıkması kaçınılmaz oluyor. Çünkü malzeme seçiminden hazırlanışına, pişirilmesinden sunumuna dek her adımda özen gösterilmiş, aşçısı tarafından ‘özel dokunuşlar’ katılmış bir yemek ancak bir sanat eseri sayılabilir. Sanatın en güzel tarafı paylaşımdır çünkü sanat insanları bir araya getiren en önemli güçlerden biridir.